Skip to main content

Systemische teamcoaching met een bedrijfskundige blik

Haal het beste uit
je team of programma

Als team- of programmaleider kun je soms met je handen in het haar zitten. Het loopt niet lekker, de resultaten blijven achter en het lijkt wel of je te maken hebt met een verzameling mensen in plaats van een team. Achter dit soort problemen gaan vaak disfunctionerende patronen schuil. Als systemisch teamcoach help ik met het ontrafelen, verdiepen en opnieuw verbinden.

Veel antwoorden en oplossingen liggen in het geheel besloten. Het gaat erom dit op een goede manier, in samenhang naar boven te halen. Ik heb jarenlange ervaring met het begeleiden van teams. Eerst als manager in de profit- en non-profitsector en nu inmiddels ruim 15 jaar vanuit mijn eigen bedrijf.

Ik werk met teams van allerlei samenstellingen: groot, klein, in de lijnorganisatie of alleen binnen een projectcontext. De teamcoaching kan live plaatsvinden, maar zeker ook online. De trajecten zijn altijd op maat. Wil je met jouw team of organisatie aan de slag? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Kenmerkend voor de aanpak van AM Kwadraat

 • Uitzoomen naar het grotere geheel
 • Kijken naar de boven- én onderstroom (dus bedrijfskundig en systemisch)

 • Het ontrafelen van disfunctionerende patronen
 • Inspirerende, creatieve werkvormen
Geen tijd om alles te lezen maar wel nieuwsgierig of ik je team verder kan helpen? Bel of mail me even.
Teamcoaching: stilstaan en herijken

Over de basisvoorwaarden bij teams

Stilstaan en herijken – samen in de sluis
Over systemische teamcoaching

Systemische teamcoaching
maakt het onzichtbare zichtbaar

Soms gaan er dingen verkeerd binnen teams, zonder dat je daar een vinger op kunt leggen. Het lijkt dan wel alsof er een soort krachtenveld is, waarop je geen invloed hebt.

Mensen zitten soms niet goed in hun vel en het gedoe binnen zo’n team blijft zich herhalen. De onderlinge communicatie verloopt vaak stroef, soms op het respectloze of vileine af. Vaak voelen teamleden wel dat het meer ontspannen kan. Of dat er veel meer in het team zit dan eruit komt. Maar hoe?

Met mijn bedrijfskundige blik kijk ik  naar de ‘bovenstroom’: bijvoorbeeld de structuren, werkprocessen en rollen. Omdat ik systemisch teamcoach ben, kijk ik daarnaast naar de ‘onderstroom’: alles wat niet zichtbaar is, maar toch speelt. De interventies zijn daardoor niet op het niveau van symptomen, of op individueel niveau. Ik ga samen met jullie naar diepere laag. 

Met systemische teamcoaching kom je tot de essentie. De laag waar het schuurt en zeurt, maar ook de laag waar het potentieel en ambitie voelbaar is.  Door het uitzoomen, het kijken naar het systeem als geheel en door op zoek te gaan naar ‘het onzichtbare’, is deze aanpak doeltreffender gebleken dan andere vormen van teamcoaching. Vooral wanneer het complexe problemen betreft of er een nieuwe ambitie is.

Met wat voor vraagstuk hebben we te maken?
Naar het Cynefin framework van Dave Snowden

De globale opzet

Hoewel ieder teamcoachingstraject op maat is, doorlopen we in de regel de volgende stappen:

 • Intakegesprek
  Samen met het team

  Hierin formuleren we samen met de opdrachtgever en het team de vraag zo helder mogelijk. Waar gaat het echt om, wat is uit beeld geraakt en waar wil je naartoe groeien? Zijn jullie een verzameling, groep of een team? En wat heeft de samenwerking meer of juist minder nodig? Zit dat op de inhoud, het proces, de spelregels of vooral op de relatie?

 • Aan de slag
  Zichtbaar maken wat verborgen is

  Hoe zit het met jullie dynamiek en wat jullie weerhoudt van een goed teamresultaat? Wat wordt niet goed uitgesproken? We ontvouwen waar het schuurt en laten jullie het potentieel van de samenwerking binnen het team ontdekken. En ook hoe je Holding Space voor elkaar kunt creëren: een veilige ruimte waar je kwetsbaar kunt zijn, je kunt uitspreken, fouten mag maken en waar het oordeel wordt uitgesteld.

 • Tussentijdse evaluatie
  Zitten we op de juiste koers?

  Met een gezamenlijke tussentijdse ‘temperatuurmeting’ vertragen we en stellen we de koers waar nodig bij. Teamcoaching is immers nooit een strak harnas: het is een proces met het doel duidelijk voor ogen.

 • Afronding van het traject
  Toekomstbestendige afspraken

  Opgedane inzichten, meer ruimte en flow in de samenwerking. Dat is de bedoeling bij de afronding van de teamcoaching. Het toekomstbestendig maken, zodat de ingezette teamsamenwerking zich doorzet, iedere dag zichtbaar is en zich mogelijk nog versterkt, dát is essentieel. We laten jullie afspraken maken. Geen containerbegrippen, maar heel concreet. Wat zien we jullie wel en niet meer doen? En vooral ook: wat gaan jullie doen als het weer spannend wordt? Wanneer jullie voelen dat er een terugval is? Na een half jaar hebben we een korte check-in meeting. Wat gaat goed en wat kan nog worden versterkt?

Flexibiliteit is ingebouwd

In het traject is ruimte en flexibiliteit om te kunnen inspelen op onverwachte ontwikkelingen of een andere focus. We werken opbouwend en altijd vanuit een positieve sfeer. De werkvormen zijn creatief en systemisch en halen het beste uit het team naar boven. De principes van Deep Democracy zijn voelbaar. Soms werken we met kleine interventies, soms met een organisatieopstelling. Soms scherp en confronterend, maar altijd in verbinding en met humor. De ‘kunst van het helpen’ is steeds het leidende principe.

Geïnspireerd op het model van Marijke Lingsma

Organisatieopstellingen

Opstellingen geven je de mogelijkheid om de invloeden van het systeem te ervaren. Dingen waar je normaal gesproken moeilijk een vinger achter weet te krijgen, worden door een organisatieopstelling vaak ineens helder. Als de oorzaak van de verstoorde balans wordt achterhaald, is het ook veel gemakkelijker om te werken aan de oplossing ervan.

Meer weten?

Kun je hulp gebruiken met je teams? Bel me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

‘Leiderschap, veranderkunde en organisatieontwikkeling’

Podcast over systemische teamcoaching

Een poosje geleden was ik te gast bij Christian van den Berg in zijn podcast ‘Leiderschap, veranderkunde en organisatieontwikkeling’. We hadden een mooi gesprek over systemische teamcoaching. Het geeft in inkijkje in mijn manier van werken, mij als persoon en trainer/coach.