Skip to main content

Bemiddeling en coaching

Toekomstbestendige oplossingen
voor familiebedrijven

Familiebedrijven – ze zijn niet te vergelijken met welke ondernemingsvorm dan ook. Vaak zijn ze heel succesvol, omdat de langetermijnvisie zo belangrijk is voor de komende generaties. Toch gaat het vaak niet over rozen, want nergens lopen belangen en systemen zo door elkaar heen.

Bij gedoe binnen je werk kun je afscheid nemen van elkaar, maar als familie ben je voor altijd aan elkaar verbonden. Daarnaast wil je de vuile was waarschijnlijk liever niet buiten hangen en los je spanningen liever onderling op.

Heeft jouw grote onderneming, fabriek, agrarisch/ visserijbedrijf of landgoed een samenwerkingsvraagstuk of is er gedoe? Ik kan jullie daar als systemisch coach met een bedrijfskundige achtergrond en ervaringsdeskundige in een familiebedrijf verder mee helpen. Door inzicht in de (onzichtbare) patronen en dynamieken ontstaat ruimte voor toekomstbestendige oplossingen.

In de gesprekken die ik heb met de mensen binnen familiebedrijven, gaat het vaak over rollen. Er kan sprake zijn van rolverwarring (tussen ouder en kind, of bijvoorbeeld tussen een aandeelhouder en de directeur). Ook spanning of conflicten rondom opvolging en nalatenschap komen vaak voor. Want past de rol die van je wordt verwacht wel bij jou? Is iedereen competent genoeg? Wat zijn de verwachtingen over en weer? Is de balans tussen geven en nemen verstoord? Heeft alles en iedereen de juiste plek?

Coaching voor het familiebedrijf is uitermate geschikt bij:

  • Issues rond opvolging
  • Onduidelijkheid of spanning rond rollen, taken en verantwoordelijkheden
  • Gedoe tussen familieleden die wel en niet werken (binnen en buiten het bedrijf)
  • Oplopende verschillen tussen familie en mede-eigenaren of externe partners

Meer weten? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Een conflict in een familiebedrijf
heeft een grotere invloed
dan gedoe in welk ander systeem
dan ook, omdat het impact heeft
op zowel de familie als het bedrijf.

Kenmerkend voor de aanpak
van Annelies Meijers

  • Oplossingsgericht met een systemische bril
  • Bedrijfskundige achtergrond
  • Oog voor het geheel, meervoudig partijdig kijken
  • Rust, ruimte en veiligheid
  • Steeds op zoek naar toekomstbestendige, soms creatieve oplossingen

Spanning bij opvolging en nalatenschap

Rond opvolging en nalatenschap kunnen gemakkelijk spanningen en conflicten ontstaan. Het gaat over de familie en het bedrijf, maar er is nog een factor: het eigendom, het eigen vermogen. Het eigendom wordt vaak gezien als het ‘oudste en belangrijkste kind van de familie’. Daar moet heel goed voor worden gezorgd. Ik heb veel ervaring met familiesystemen en ook de bedrijfskundige kant. Ik bied een open, veilige setting waarin zowel de zakelijke als de emotionele kant van de familieverhoudingen in alle rust besproken kan worden.

Opvolging, erfenis, uitkopen van elders werkende familieleden, conflict tussen broers en zussen of generaties, liefde en geld… Het zijn complexe en onderling verbonden dynamieken.

Mijn eigen achtergrond

Ik ben opgegroeid boven het Zeeuwse familiebedrijf dat mijn opa had opgezet. Zijn zonen (mijn vader en zijn broer) hebben dat bedrijf overgenomen. Het succes, het harde werken, de verstrikkingen, de geheimen en het omgaan met de familiedynamiek… Ik ken de kracht en de impact van deze dynamieken van heel dichtbij. Ik ben gefascineerd door familiebedrijven. Ik ben steeds weer verbaasd over de kwetsbaarheid en het belang dat zo voelbaar is. 

Natuurlijk komt mijn bedrijfskundige achtergrond goed van pas. Toch is het mijn systemische kant die doorgaans de oplossing brengt. Met rust én humor leid ik de vaak spannende gesprekken. Ik kom tot de kern en begeleid de partijen naar het vinden van oplossingen die ruimte geven en zowel het familie- als het bedrijfssysteem versterken.

En ja – ik heb er oog voor dat iedereen zich gezien en begrepen voelt. Ik ben ‘meervoudig partijdig’; alles mag er zijn. Ik bied ruimte voor kwetsbaarheid. Fouten maken mag! Ik luister mét compassie en zonder oordeel. Ook bij complexe familiegeheimen. Zo ontstaat er zicht en hoop op beweging in de vastgelopen dynamiek binnen de familie en het bedrijf.

Wanneer de ordening binnen het bedrijf anders is dan de ordening binnen de familie,
dan kan het lastig zijn voor mensen om hun plek te vinden.

Mijn opa is gestart als hoefsmit. Later heeft hij het bedrijf uitgebouwd naar een taxibedrijf en verkocht hij brommers en motoren.

Meer weten?

Heb je een samenwerkingsvraag of is er spanning binnen jullie familiebedrijf? Bel of mail me voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! We bekijken samen wat ik voor jullie kan betekenen.

You can check-out any time you like,
But you can never leave! 

Henley Donald Hugh / Frey Glenn Lewis / Felder Don in Hotel California, the Eagles