Skip to main content

Masterclass Holding Space – systemisch benaderd

Een scène maken – enscenering – Holding Space

Onlangs had ik een boeiend gesprek met Peter Rombouts. Een collega die ook net als ik de organisatorische, bedrijfskundige en de systemische kant in zijn werk combineert. 

Daarnaast bewonder ik zijn creativiteit en daar wilde ik graag meer over weten; of ik dat ook meer kan inzetten in mijn werk als Systemisch Teamcoach, bij complexiteit en gedoe. Dit dus vanuit de veranderkundige- en muzische kant: een ambacht en expertise die Peter als geen ander inzet. Gaaf! Hij gaf aan dat het zo belangrijk is eerst een “scène te maken” in jezelf en daarna voor de ander, met elkaar.

Ik zocht de betekenis op van scène maken: “het inrichten en gereedmaken van het toneel voor een voorstelling”
“Ensceneren is gericht op het componeren van de presentatiemogelijkheden”.

En grappig, in één keer zag ik alle voorbeelden van Holding Space-creatie in mijn werk: een open ruimte bieden om kwetsbaar te zijn, daar waar het oordeel wordt uitgesteld en met compassie wordt geluisterd. Een vrije ruimte om te ontdekken, elkaar anders tegen te komen en beweging in vastgelopen samenwerking te krijgen.
Maar ook waar de ontwikkeling kan komen naar ambitie en het organisatieverlangen.
Een uitnodiging tot “Zullen we…?”

Mooie parallel dus: “Enscenering, scène maken en Holding Space”.

Maar ja hoe dan? Hoe doe je dat?

Benieuwd?
Heb je belangstelling, schrijf je dan in voor de volgende Masterclass Holding Space – systemisch benaderd. In onze webshop vind je de meest actuele data en locaties: