Skip to main content

Genogram: open de deuren naar jouw familieverhalen

Het kan zo betekenisvol zijn om je werk en leven nog eens terug te kijken naar de familieverhalen, de patronen die zo zijn ontstaan van generatie tot generatie. Zijn er speciale gebeurtenissen, trauma’s die op een of andere manier nog doorleven in jouw manier van doen of die je zelfs terugziet bij jouw kinderen? 

Het Genogram geeft je de mogelijkheid om dat op een onderzoekende, gestructureerde manier in beeld te brengen. Vaak schetsen we dat op een grote flap. Ik had de behoefte hier een passende tool voor te ontwikkelen; “open de deuren naar jouw familieverhalen”.

Bij het systemisch coachen of voorafgaand aan een familie- of loopbaanopstelling zet ik het Genogram vaak in. Of bij de coaching van een familiebedrijf. Of zet het in bij leiderschapsprogramma’s.

Het eerste prototype van de nieuw vormgegeven Genogramtool heb ik getest met mijn moeder van 84 jaar: foto’s, oude papieren op tafel. Boosheid, verdriet en blijde verwondering in een intens mooi gesprek over haar, onze achtergrond: onze Zeeuwse klei.

Daarnaast is het door mij en verschillende collega’s getest; waardevolle en hele positieve reflectie. Waardoor we de volgende versie nu aan het drukken zijn.

Wil jij ook aan de slag met deze mooie tool? Of wil je het onder mijn begeleiding proberen? Of wellicht samen met een familielid langs komen om de jullie familieverhalen ook systemisch te ontrafelen?
Laat het me weten!