AM Kwadraat Culture Book, een Ikigai?

Zag het Japanse begrip Ikigai voor het eerst bij Danielle Braun, mijn collega Arianne Simons maakte mij er op attent. Het is een begrip dat schijnbaar in opmars is in de westerse wereld.

Het is lastig Ikigai goed te vertalen, Danielle geeft aan dat het een samenstelling is van twee Japanse woorden ikiru (dat betekent "Leven") en kai dat ongeveer wil zeggen " de realisatie van je dromen". Samen betekent het dan zoiets als je diepere levensdoel. In Japan is de opvoeding er opgericht bij te dragen aan het vinden van Ikigai door hun kinderen. Het is niet alleen op het doel, werk gericht, maar ook over spirituele heelheid en de roeping, het maakt het een met je passie en kwaliteiten. Een sterke combinatie lijkt mij!

Bij het begeleiden van teams naar "Next level" stimuleer ik hen samen te onderzoeken wat de Why is en vraag is hen een Team Totem te ontwikkelen. Maar mogelijk is dit nog wel een rijkere invalshoek deze Ikigai. Iets om komende tijd eens te onderzoeken hoe ik dit in teams kan inzetten in combinatie met het systemisch kijken naar de dynamieken, de patronen waar teams makkelijk in verzeild raken. Een belangrijke voorwaarde om met dit soort thema's aan de slag te gaan is in teams is het gevoel van veiligheid. Dat doe je door het creeeren van Holding Space en wellicht vraagt het zelfs wel "Brave Space", ruimte om dapper te zijn, echt het gevoel te hebben dat je kunt aangeven waar het jou, jullie om gaat ook als dat spannend is.

AM Kwadraat Culture Book - een Ikiagi?

Onlangs is het Culture Book van AM Kwadraat uitgekomen, waarbij ik aan opdrachtgevers, deelnemers, co-trainers en collega's heb gevraagd hun ervaringen met het bedrijf te delen. Scherper op zoek naar het leidende principe van het bedrijf, om zo nog beter richting te kunnen geven aan wat past bij teams, organisaties en bij AM Kwadraat! Dus eigenlijk ook op zoek naar de Ikigai. Arianne Simons kwam met een mooi model waarin zij de kwaliteiten van AM Kwadraat beschrijft en ontdekte later dat het een eerste aanzet van een Ikiagi kan zijn. Super leuk hoe dat dan tot stand komt. Deel graag haar uitwerking van het AM Kwadraat model met je https://www.amkwadraat.nl/ervaringen/arianne-simons.

Na de zomer gaan we onderzoeken of en hoe we de transfer kunnen maken van het begrip Ikigai naar de Team Next level trainingen die wij mogen faciliteren.

Inspireert het je ook, ben je nieuwsgierig of heb je aanvullende ideeen? Laat het ons weten!

Fijne zomerweken!

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep