Jeanine Treffers-Verhappen

AM Kwadraat kreeg de opdracht om de werkgroep GROEI! te begeleiden om de visie rondom jeugdgezondheidszorg (JGZ) leeftijd 0-18 in een doorgaande lijn samen te ontwikkelen. De werkgroep bestond uit professionals binnen de JGZ. De opdracht was om volledig los van belemmeringen, randvoorwaarden en organisatiegrenzen te komen tot een ideaal plaatje voor de JGZ waarin het kind en de ouder centraal staan.

Tijdens onze eerste ontmoeting kreeg ik voor het eerst te maken met een mini-opstelling. Kartonnen bekertjes stelden de verschillende betrokkenen voor. Drie bekertjes stonden voor de drie organisaties GGD, Zuidzorg en Zorgboog en een bekertje voor de opdracht, het plan. Ik was volledig in verbazing dat, en hoe, bekertjes helderheid konden verschaffen over de op dat moment bestaande verhoudingen.

Vervolgens gingen we met de werkgroep gestructureerd met AM Kwadraat aan de slag. De structuur die Annelies gebruikte heeft ons heel erg geholpen om vanuit de basis te starten.

Jeanine Treffers

‘Theory U’ hielp ons om stap voor stap te gaan. Dit hielp ons om niet direct naar oplossingen te zoeken, maar om echt te beginnen bij het begin en oude patronen los te laten. Vervolgens heeft ook de ‘Gouden cirkel van Sinek’ ons geholpen onze visie te formuleren: de 'why'.

Om deze vervolgens verder op te bouwen en te concretiseren zijn de ‘How en de What’ geformuleerd. Daarna hebben we een systeemopstelling gedaan met de werkgroep om hetgeen we in de sessie samen hadden bedacht en ontworpen te testen. Zo konden we kijken of we de goede dingen aan het doen waren met elkaar.

De systeemopstelling was onbekend terrein voor mij en ik vond het best spannend. Maar met een groep mensen die hier allemaal voor open stonden werd dit een waardevolle beleving. Een beleving die ervoor heeft gezorgd dat wij met elkaar overtuigd zijn geraakt van de weg die we te gaan hebben. Dit kan ik niet uitleggen, maar moet je ‘gewoon’ meemaken.

Scrummen, met houvast en structuur vanuit theorieën zoals de cirkel van Sinek en Theory U en de opstellingen hebben ons geholpen in onze opdracht en hebben ons op persoonlijk vlak verrijkt. 

Jeanine Treffers-Verhappen, Stafarts / Jeugdarts GGD

Teamcoach doorgaande lijn 0-18 jaar

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep