DIY: richt een boekenclub op!

Met anderen (in mijn geval acht collega’s) managementboeken lezen en ze samen doorgronden brengt je verder! Dat heb ik ervaren in de afgelopen zes jaar, waarin wij met de MeidenManagementBoekenClub circa 115 managementboeken hebben gelezen en besproken. We nodigden ook schrijvers uit om te vertellen over hun boek en inzichten. Het waren mooie, leerzame en gedenkwaardige avonden.

Deze MeidenManagementBoekenClub heeft mijn blik verbreed: ieder leest vanuit haar eigen invalshoek en werkgebied. Veel van de boeken die we hebben gelezen heb ik benut voor en tijdens de trainingen en teamcoachingstrajecten die ik ontwikkel en faciliteer.

Klik op het plaatje hieronder voor een infographic van alle boeken die we hebben gelezen (PDF).

Infographic MeidenManagementBoekenClub

Toen wij de infographic op social media deelden, kwamen er veel enthousiaste reacties, zoals “Dit zou ik ook wel willen starten.” “Dit ben ik al jaren van plan; Hoe pak ik het aan?” “Als je weer een boekenclub start, laat het mij weten.”

Hoe het werkt

Je kunt een boekenclub natuurlijk op allerlei manieren aanpakken. Dit was onze aanpak.

Per avond bespreken we samen twee tot drie managementboeken. Ieder leest minimaal één boek. De lezers van het betreffende boek delen hun bevindingen in de groep. Ze geven een persoonlijke terugblik. Degenen die het boek niet hebben gelezen geven terug wat hen opvalt. Ook vertellen zij welke links zij met het boek zien vanuit hun eigen praktijk en/of andere boeken en artikelen. In het laatste half uur kiezen we de boeken die we voor de volgende keer gaan lezen.

MeidenManagementBoekenClub

Facts and figures

Aantal lezers: zes tot maximaal acht. Bepaal welke mix de voorkeur heeft: de verdeling man/vrouw, leeftijd en bijvoorbeeld de verdeling in het soort organisatie of werkdomein.
Commitment: 100% komen, en in ieder geval één boek lezen voor iedere bijeenkomst.
Frequentie: eens in 6 tot 8 weken.
Locatie: voor iedereen goed te bereiken.
Tijd: 18.30-21.30 uur (we eten tussen het bespreken van de boeken door).

  • Het eerste half uur maken we een rondje: hoe is het met jou?
  • Daarna bespreken we drie boeken. Elk een half uur.
  • Van 21.15 tot 21.30 uur kiezen we wie welke boeken voor de volgende keer leest.

Extra’s

  • Nodig een schrijver uit om zijn/haar boek te bespreken. De hele avond of een deel ervan.
  • Vlieg ook eens een auteur in via Skype of Face-time. Why not?!
  • Geef elkaar met Kerst een verrassingsboek. Of doe een rondje ‘zomerboeken delen’. Voor beide geldt: kies een ‘gewoon’ leesboek uit je boekenkast, pak het in en geef het aan een van de boekenclubleden.

MeidenManagementBoekenClub

Een paar testimonials:

Judith Donkers

Mariken Brink

Betty Kesteloo

Mariël Hylkema

Eveline Wiegand

 

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep