Waar durf ik te zingen - over Holding Space

Waar durf ik te zingen

Afgelopen vrijdag mocht ik meezingen in het Grootkoor Den Bosch. Voor het eerst zingen, in een projectkoor van circa 100 zangers, dat al na vijf intensieve repetities een concert gaf in het Theater aan de Parade.

De nieuwe muziekhobby van mij vraagt lef en het stappen in onzekerheid. “Kan ik het wel”, “Als ik maar niet vals zing” etc. zoemt dan door mij heen, je kent het wel die vervelende stemmetjes in je hoofd.

Waar ga ik staan?

In het koor zaten geen bekenden voor mij en ik merkte al snel dat ik mij niet op elke plek in het koor veilig genoeg voelde om fouten te maken. Op sommige plekken werd mijn onzekerheid (ik had immers nog nooit gezongen) alleen maar aangewakkerd. Terwijl ik in de buurt van andere koorleden het gevoel had dat ik mijn stem mocht laten horen. En ja, dat gaat dan over het vertrouwen krijgen en met compassie mij op weg helpen in de gebruiken binnen een koor, en dan specifiek ook nog bij ‘de alten’. Het maken van een grapje, een bemoedigende blik of een klein gebaar, waardoor ik kon ontspannen in deze Holding Space.

1812 AM Kwadraat blog 'Waar durf ik te zingen' - holding space koor

Op de juiste plek ben je krachtig!

Het was een topervaring afgelopen vrijdag in de schouwburg met dat grote koor, de pianist, de strakke dirigent en de soliste. Ik heb heerlijk gezongen omdat ik tussen vrouwen stond waar dat helemaal oké voelde, een soort gedragen gevoel. Ik wist dat ik mocht leunen als ‘groentje’ en vooral: dat ik het mijzelf toestond dat ik mocht leunen, waardoor ik gewoon kon inzetten en het lef had te zingen. Ja, ik durfde te zingen… wow... hoe gaaf is dat!

1812 AM Kwadraat blog 'Waar durf ik te zingen' - holding space tweet

Holding Space organiseren: een vliegwiel voor verandering

Wat zo mooi is, dat ik teams stimuleer Holding Space te creëren en heb daar inmiddels een rijk programma voor ontwikkeld. En dit weekend, met het optreden in een super koor kon ik zelf weer eens in het echt en zo ‘in mijn lijf’ ervaren wat het betekent als er Holding Space is.

Dus ik geef je graag enkele belangrijke elementen van het organiseren van Holding Space om je heen. Vooral van belang op die momenten dat het spannend is en groei en ontwikkeling wordt verwacht.

  • Bedenk of ervaar op wie je kunt leunen, en zoek deze personen op.
  • Erken je onzekerheid, je kwetsbaarheid. De ander heeft dat mogelijk ook.
  • Heb je het gevoel dat je hen kunt vertrouwen?
  • Zo ja, sta jezelf dan toe ook te leunen. Ik merk vaak bij mijzelf maar ook in teams dat ‘het jezelf toestaan’ vaak zo lastig is. We zijn immers opgevoed met idee dat we het zelf wel kunnen, sterk moeten zijn en niet mogen zeuren.
  • Wat kan het jou brengen?

Als je Holding Space kunt ervaren, dan heb je lef om je grenzen op te zoeken en durf je fouten te maken, dan kun je ‘instappen en ervoor gaan’. Kortom: dan komt het vliegwiel voor verandering in beweging.

Ben je benieuwd hoe je Holding Space in jouw team kunt organiseren? Laat het mij weten, wellicht zijn er elementen van het nieuwe programma ‘Holding Space -vliegwiel voor verandering’ wel iets voor jouw team!

Hartelijke groet,

AM Kwadraat - Annelies Meijers profielfoto

Annelies Meijers MBA
Teamcoach, Holding Space Faciliator

www.amkwadraat.nl

*) Holding Space is ruimte openhouden, creëren voor groei en ontwikkeling tijdens complexiteit

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep