DIY: de persoonlijke bijsluiter

Je persoonlijke bijsluiter is een soort gebruiksaanwijzing van jezelf. Het geeft  input voor een gesprek met een collega of teamlid en het geeft weer een andere kijk op jezelf.

Het werkt!

Ik heb de Persoonlijke bijsluiter al in veel teams mogen toepassen. Steevast krijg ik enthousiaste reacties als “Dit zou de hele organisatie moeten invullen” en “Waarom pakken we de bijsluiter niet als basis voor de jaarlijkse gesprekken?”  Vrijwel iedereen vult de vragen met veel plezier in. Er klinkt gelach en er worden onderling altijd grappige opmerkingen gemaakt. Daarnaast is het ook een serieuze oefening. Je moet goed nadenken over hoe jouw WHY is gevormd en in elkaar zit. Je haalt herinneringen op aan vroeger en gaat op zoek naar onderwerpen die voor jou persoonlijk van belang zijn.

Hoe aanpakken

Neem er de tijd voor. Ik raad je aan om van tevoren nog eens in oude fotoboeken te kijken en, zo mogelijk, een gesprek aan te gaan met je ouders of andere familie. Waar speelde je vroeger mee? Hoe ging het bij jullie vroeger, wat was belangrijk? En wat ook vooral niet? Daarnaast is het aardig jouw bijsluiter eens met een teamgenoot, leidinggevende of opdrachtgever te bespreken. Nodig hem of haar ook uit te vertellen.

AM Kwadraat persoonlijke bijsluiter

Voorbeelden van wat ik heb ingevuld op mijn eigen bijsluiter

Kernwaarden

Het onderdeel waarden is een belangrijk thema als je samenwerkt. Kernwaarden geven de basis voor houding en gedrag. Natuurlijk kun je veel kernwaarden verzinnen, maar welke geven het hefboomeffect in de samenwerking? Belangrijk te onderzoeken hoe dat voor jou zit, en daarna ook te bekijken wat de gezamenlijke waarden zijn in jouw organisatie en in jouw team.

Wat zijn de waarden die ik heb meegekregen van thuis?

Ik kom uit een familiebedrijf, een middenstandsgezin. We woonden boven de winkel. Van mijn ouders heb ik een aantal belangrijke waarden meegekregen die mijn houding en gedrag hebben bepaald. Ze zijn van grote invloed op de manier waarop ik leef en mijn leven inricht. Ik ben dankbaar voor wat mijn vader en moeder mij hebben meegegeven. Het gaat dan om: 

  • Doorzettingsvermogen
  • Respectvol omgaan met iedereen
  • Geniet als het kan!

Welke waarden geef ik door?

Ik vroeg aan mijn jongste dochter welke waarden zij heeft ervaren bij de opvoeding door Peter en mij. Zij verwoordde het als volgt:

  • “Je best doen. Het maakt niet uit of het uiteindelijk mislukt, als je je best maar hebt gedaan”.
  • “Waar je naar kijkt, ga je naartoe”
  • “Ben respectvol naar de ander en je omgeving”
  • “Geniet: “gooi je haar los”.

Je kunt je voorstellen dat dit een mooi gesprek aan de keukentafel opleverde. In haar verhaal herkende ik de waarden die mijn man en ik ook weer hebben meegekregen van huis uit. Ik besefte dat ik de waarden die ik meegeef aan mijn kinderen ook uitzet in mijn manier van werken en in de manier waarop ik AM Kwadraat vormgeef.

Dochters

Persoonlijke bijsluiter kinderfotoWaar ik mee speelde

Onderzoeken waar je vroeger mee speelde, kan een herinnering geven aan wat je nu vooral zo leuk vindt om te doen en wat je kracht en talenten zijn. Vroeger speelde ik vooral met mijn nichtje en buurmeisje, Marina. Wij waren dol op verkleden. Samen speelden we allerlei dagelijkse situaties na met onze poppen - Jacqueline, Noortje en de jongenspop Peter waren mijn favorieten. Met de kinderen uit de buurt hadden we ook veel plezier. We speelden veel buiten: waar we hutten bouwden en op de oude brommers in de tuin speelden. Met onze grote fantasie reisden we overal naartoe!

Waar laad ik van op als professional?

Mijn antwoord: “Van het ontwikkelen samen met andere mensen, creatieve vormen verzinnen die verder brengen. Ik laad vooral op van samenwerking met anderen en daarnaast van het alleen zijn in de natuur. Ik wandel graag en ben het liefste bij of op het water met onze zeilboot. Daar kan ik  mijn eigen gedachten laten stromen, vanuit stilstand”.

Waar laad ik van op als professional?

Wie is mijn held, mijn voorbeeld?

Mathilde Santing is er een: een zeer eigen, krachtige, creatieve zangeres, die samen met haar band voor het beste resultaat gaat. Ze is niet van de grote massa, maar bepaalt haar eigen koers en is daar dan supergoed in. En ja, ook mijn dochters zijn een voorbeeld voor mij. De manier waarop zij in het leven staan en het leven aangaan is een grote inspiratiebron voor mij.

 

Wil je een persoonlijke bijsluiter ontvangen die je zelf kunt invullen? Stuur een e-mail naar .

 

Afdrukken E-mailadres

Boeken
Visual2Focus
Coaching
Groep